Submitted by admin2 on Thu, 26/07/2018 - 13:39


Question : 

1.  What are the differences between City Hall, Municipal Council and District Council?
Answer :

Local Authority in Malaysia is divided into three categories as follows:
       1.  City Council / City Hall
       2.  Municipal Council
       3.  District Council


The difference in the three categories are as follows: 
City Council/City Hall is a local authority which has been upgraded from municipal council status after having successfully achieved certain criteria which include the total population exceeding 500,000 people and the annual revenue exceeding RM100 million.
*  Municipal Council refers to local authority in urban or town centre which has a total population exceeding 150,000 people and an annual revenue exceeding RM20 million.
*  District Council District Council refers to local authority in rural area. The criteria stipulated for a District Council status is having a total population not exceeding 150,000 people and annual revenue less than RM20 million.


Question

2. How many number's of Local Authority were in Malaysia currently?
Answer: 

There are 149 local authorities (including Kuala Lumpur City Hall), consisting of 12 City Hall/Council, 38 Municipal Council and 99 District Council. This includes the recent Hang Tuah Jaya Municipal Council Malacca which has been formed on 1st of January 2010, Putatan District Council and Pitas District Council in Sabah.
There are other bodies empowered by State Government to discharge the function as local authorities such as Kulim Hi- Tech Local Authority, Perbadanan Putrajaya etc.
Statistic of Local Authorities are displayed here.

 


Question : 

3. How many Local Authorities have received the status of City Council/Hall here in Malaysia?
Answer: 

So far there are 12 local Authorities that have received the status of City Council/Hall namely:

Hall / City Council  State
1) Kuala Lumpur City Hall                                            Federal Territory 
2) Ipoh City Council Perak 
3) Kuching Utara City Hall Sarawak
4) Kuching Selatan City Hall Sarawak
5) Johor Bahru City Hall Johor 
6) Kota Kinabalu City Hall Sabah 
7) Miri City Council Sarawak 
8) Alor Setar City Council  Kedah 
9) Shah Alam City Hall Selangor 
10) Petaling Jaya City Hall Selangor 
11) Melaka Historical City Council Mallacca
12) Kuala Terengganu City Council  Terengganu

 


Question :

4. Are all Local Authorities in Malaysia subjected to the jurisdiction of Ministry of Housing and Local Government (MHLG)?

Answer:


Yes, Local Authorities are subjected to the jurisdiction of State Government respectively. The term and reference in the MHLG is to coordinate policies, law standardization, provision of advisory services including technical and reimbursement allocation from Federal Government.


Question :

5. How will the public be able to launch complaint or seek help or solve problem direct from PBT of the area?

Answer:


The public can do so direct to the Local Authority or through the Local Government Department / Ministry of Housing and Local Government.


Question :

6. Can the Local Department assist the public if they have problems within the region of the Local Authorities?

Answer:


Local Government Department can refer the problem concerned to the Local Authority by requesting the letter for the report. If the problem is serious, Local Government Department may request the Local Authority to submit further explanations and to act on it duly.


Question :

7. Is bulk rubbish (mattress, bad cupboard, etc) being collected as frequently as the ordinary garbage collection?

Answer :


Bulk Rubbish is collected once a week.


Question :

8) If the party entrusted does not implement the rubbish clearance, what action can the public take?

Answer :


The public can make a report or alert the Local Authority of the area so that the rubbish may be cleared as soon as possible.


Question :

9) What the colours of the recycling barrel?

Answer :


Recycling barrel colours are as below :

Blue           -    Papers
Orange       -    Aluminium can, steel tin and plastic 
Chocolate   -    Glass


Question :

10) What is the celebration date for The National Recycling Day at National Level?

Answer :


The National Recycling Day at National Day is celebrated on 11th November every year.